dagboksnotater fra våre reiser

Kortur til Riga 2013

      Gamlebyen i Riga.

Riga var målet for vår kortur i år. Fra flyplassen  tok bussen og vår guide, Inguna, oss med på sightseeing før rushtrafikken satte inn for alvor. Vi fikk sett Riga fra smørsiden og baksiden samtidig som vi ble fortalt om fortiden med okkupasjon, deportering, frarøvelse av eiendom og fattigdom og om nåtiden med restaurering og nybygging for å ta vare på og gjøre Riga attraktiv for både innbyggere og turister.

Etter guiding til fots i Gamlebyen inntok vi vår velkomstmiddag på middelalderrestauranten, Rozengral som nesten  bare er opplyst av stearinlys. Under måltidet ble vi underholdt med vakker middelaldermusikk.  Vi tillot oss å synge litt vi også når underholdningen var over.

Litt av Jurmalas lange sandstrand         

Jurmala, utenfor Riga, blir kalt Baltikums Riviera. En 26 kilometer lang strand med hvit kvartssand innbyr til strandliv om sommeren. Vi nøyde oss med å vasse til midt på leggen. Fra begynnelsen av 1800 tallet ble byen nevnt som kursted og mange kurbad ble åpnet i årene som kom.  I dag promoteres Jurmala som en kurby for helse, avkobling og harmoni.

      Domkirken i Gamlebyen

I kirkene i Riga er det stadig konserter og noen fikk med seg en orgelkonsert denne formidddagen.

Turens ”høydare” ble kanskje besøket i operaen. Vi fikk omvisning med guide og kunne prøvesitte stolene i salen, på balkongene og i presidentlosjen.  Bak scenen fikk vi gå og ikke minst; VI SANG PÅ SCENEN I OPERAEN, ”Bruremarsj fra Østerdalen”.  Etter omvisningen fikk vi champagne og vår egen lille, private operaforestilling. To dyktige latviske operasangere, Sonora Vaice og Andris Ludvigs, ga oss en uforglemmelig opplevelse.

Mange ønsket å oppleve en korkonsert i Domkirken på kvelden. University A Cappella Choir fra Concordia University i Nebraska skulle synge. Det oppsto en del forvirring da koret satte seg etter fire sanger og det viste seg at konserten var over.  Vi fikk dessverre høre mer orgelmusikk enn korsang denne kvelden.   Lørdag var det tid for vår egen konsert i Riga Luther Church. Kirkens dyktige organist akkopagnerte oss på orgel og piano. Vi sang både under og etter gudstjenesten og vi høstet stor applaus.  Vi kunne nok lagt inn et ekstranummer her.

Avskjedsmiddagen ble lagt til restaurant Salve på Rådhusplassen.

Ref. Grete Nyhoff 

Koret på kirketrappen opp til Riga Luther Church

Tur til Italia juni 2011.

 

Turen gikk til Peschiera ved Gardasjøen. Vi forlot Norge i sommervær til et utsabilt Italiavær. Turens siste dag var avsatt til utflukt med to konserter. Vi våknet i finvær. På vei til "den hengende kirken" Madonna Della Corona passerte vi mange vinmarker. Etter mange hårnålssvinger var vi oppe på 800 m ved Spiazzi, der vi gikk ut av bussen. Herfra var det sti med trapper eller en smal hårnålsvei for skyttelbuss ned til kirken.
Det var en overraskende stor kirke vi kom til. Den hang ut over stupet ned mot dalen med Adige og motorveien til Brenner lang der nede.   To av veggene i kirken var dolomitt-fjellvegger med tydelige lagdelinger.Fordelen ved å opptre under messer er selvsagt at vi da faktisk får lov til å synge i fine kirker med mange flere enn våre pårørende som tilhørere. Ulempen er at det ikke bare er oss som deltar, men at det blir en betydelig overvekt av uforståelig messe, dels i stående tilstand, og disse prestene blir jo aldri ferdige med sine "Coeli et Terra og Padre et Filius et Spirito Sancto," og når man endelig får lov å sette seg, så skravler presten i uendelighet, og hvor flyr tankene da? Her satt vi rett mot den flotte lagdelte fjellveggen, og man filosoferte over hvor mange millioner år det tok å sedimentere den veggen.

Vi sang "I will greatly rejoice," Ave Maria" og Agnus Dei fra Dvoraks messe i D.  Applaus etterpå.Ref. Truls Lind


Tur til Wien, 2009

Vi sang i Votivkirche ved Schotten Tor, en praktfull, nygotisk kirke fra 1800 tallet. Svært mørkt kirkerom med uendelig etterklang, nettopp en slik kirke å synge i som gir langvarige minner.

Ref. Truls Lind